Uit een onderzoek van de Arbo Unie onder 475 managers en directeuren blijkt dat het merendeel van de managers niet goed begrijpt waar de stress bij hun medewerkers vandaan komt. 40% van de leidinggevenden denkt dat hun medewerkers nauwelijks stress ervaren. 58% denkt dat de stress voortvloeit uit een te zwaar takenpakket.
Stress wordt ten onrechte gezien als een probleem waar de leidinggevende weinig invloed op heeft. Uit een ander onderzoek, uitgevoerd door Hays, blijkt dat 9 op de 10 medewerkers stress ervaart. Vooral jonge managers weten niet hoe ze die signalen van stress bij hun medewerkers herkennen.
De invloed van stress door een lastige baas is groot. Personeel wil niet dat de baas boos wordt, uit angst voor ontslag. Ze zijn niet meer bezig met hun ontwikkeling of het bereiken van doelen en durven geen initiatieven te nemen. Een lastige baas is funest voor de productiviteit. Er kan zelfs een angstcultuur ontstaan. En het aantal burn-outs nemen toe. [Bron: FD 2018]
Bazenstress kan leiden tot slaapproblemen, lichamelijke klachten en burn-outs. Werknemers hebben meer behoefte aan eigen regie en zelfstandigheid, maar het ontbreekt veel bazen nog aan het bijpassende leiderschap.
Een goede manager kan luisteren, ondersteunen, vertrouwen geven en coachen in de persoonlijke ontwikkeling. Bij een hoge werkdruk kan dat voorkomen dat de medewerker afstevent op een burn-out. Hoe meer ondersteuning door de baas, hoe kleiner de kans op overspannenheid. [Bron: MT 2018]
Maar hoe ondersteun je je medewerkers?
Wat kun je als leidinggevende nou concreet doen om werkgeluk te vergroten? Lisa Barrington, lid van de Forbes Coaches Council, bestudeerde ruim 200 onderzoeken naar werkgeluk. Dit zijn haar tips:
Bonustip: spreek waardering uit!
De instelling van je team bepaalt het succes van de organisatie. Is iedereen positief en betrokken? Dan kunnen jullie bergen verzetten. Met de praktische online training van GoodHabitz leer je in een aantal modules de geheimen van een betrokken team.
En ontdek de geheimen van een betrokken team >
U heeft vast wel eens onderzoek gedaan naar de medewerkerstevredenheid in uw bedrijf. Maar heeft u wel eens onderzoek gedaan naar geluk op het werk?
Inmiddelsstaat onomstotelijk vast dat bedrijven die investeren in het geluk van hun medewerkers hier structureel de vruchten van plukken. De correlatie tussen gelukkige mensen en succes is 2 maal krachtiger dan tussen succesvolle mensen en geluk. Ze zijn minder vaak ziek, blijven langer bij een organisatie, zijn productiever en creatiever. En daarnaast wordt het ook nog een stuk leuker op het werk. Genoeg redenen om geluk op het werk serieus te nemen.