TIPS VOOR MEDEWERKERS

Ken jezelf

Tijd voor wat zelfreflectie? Doe dan de vijfvingeroefening. Het helpt je om jezelf beter te leren kennen. Stel jezelf aan de hand van je eigen vingers vijf vragen:

  1. Duim: dit vind ik goed (of zelfs geweldig) gaan, dit kan ik goed.
  2. Wijsvinger: hier wil ik naartoe, dit wil ik bereiken.
  3. Middelvinger: hier baal ik van, hier heb ik een hekel aan.
  4. Ringvinger: dit vind ik belangrijk, hier voel ik me gesteund.
  5. Pink: hier ben ik nog klein in, daar weet ik weinig van.

Om bij stil te staan
Kan jij je talenten benutten in je werkzaamheden, of is er nog veel ruimte voor verbetering? Met deze bagage kun je ook eens in gesprek gaan met je leidinggevende.

Wat drijft jou?
GA NAAR DE VOLGENDE PAGINA EN DOE DE DRIJFVERENTEST

VIER DRIJFVEREN

1. Verwerven
Bezitten we genoeg, dan voelen we ons goed. Dat gaat niet alleen om materiƫle zaken, zoals geld, kleding of bijvoorbeeld een woning. Het gaat ook om ervaringen, zoals reizen of sociale status. Of bijvoorbeeld een promotie of een beter kantoor. Doe je hetzelfde werk als een collega, met dezelfde energie en resultaten, maar krijgt de ander meer betaald, dan leidt dit tot ernstige demotivatie.

2. Verbinden
Voel je je met anderen verbonden, dan geeft dit een positief gevoel. Zo niet, dan juist een gevoel van eenzaamheid. Als werknemers er trots op zijn om tot een organisatie te behoren, dan geeft dat hun motivatie een enorme boost. Des te erger is het als een werkgever je in de steek laat.

-

3. Begrijpen
We willen de wereld om ons heen begrijpen. Op de werkvloer willen we weten dat we een zinvolle bijdrage leveren. Werknemers worden gemotiveerd door banen die hen uitdagen, waar ze meer leren en blijven groeien. Demotivatie ontstaat door monotoon werk en uitzichtloze banen. Biedt een bedrijf geen uitdagingen, dan gaan getalenteerde mensen ze uiteraard elders zoeken.

4. Verdedigen
We proberen onszelf, ons gezin en ons bezit tegen externe bedreigingen te beschermen. Dat is ook de reden dat mensen niet altijd open staan voor verandering. Niet gek dat juist tijdens bedrijfsovernames de onrust zo groot is. Wil je mensen behouden en gemotiveerd houden, geef ze dan een gevoel van zekerheid en controle over hun situatie.

HET ZIT 'M IN DE MIX

In elke persoon zijn deze drijfveren aanwezig, maar de mate en de combinatie bepaalt welk voorkeursgedrag, welke emotie en welke waarneming van de werkelijkheid iemand heeft. En dat is weer een maatstaf voor de wijze waarop iemand zijn innerlijke zoektocht naar (werk)geluk ervaart. Ga eens na welke motieven in jouw leven overheersen, dan kun je je keuzes baseren op je diepste behoeften.

Wat motiveert jou?

Het is niet altijd makkelijk om je eigen drijfveren onder woorden te brengen. In module 3 van de GoodHabitz training Het Goede gesprek vind je een drijfverentest.

DOE DE DRIJFVERENTEST